Afspraak maken
Voor bloedafname, het ophalen van materialen zoals urinepotjes en het inleveren van lichaamsmateriaal (zoals potjes urine en ontlasting), dient u een afspraak te maken bij een van onze vestigingen. Klik hier om online een afspraak te maken. Klik hier voor een overzicht van alle locaties en de openingstijden.
Voor alle overige onderzoeken moet u eerst een afspraak maken. U kunt daarvoor bellen via ons algemene telefoonnummer. Wij zijn dagelijks telefonisch bereikbaar van 08:00 tot 16.30 uur. Als u bent verhinderd, verzoeken wij u om dat uiterlijk 24 uur van tevoren aan ons door te geven. Als u te laat afzegt of niet komt opdagen voor een afspraak, zijn wij genoodzaakt de kosten aan u door te berekenen.
Meenemen en voorbereiding
Bij ieder bezoek aan een SCAL-locatie moet u uw identiteitsbewijs en verzekeringspasje meenemen. Op de pagina’s van de verschillende onderzoeken kunt u lezen wat u verder nog moet meenemen voor het specifieke onderzoek dat u moet ondergaan. Ook kunt u daar lezen of u zich nog op een speciale manier moet voorbereiden. Voor sommige onderzoeken is het bijvoorbeeld noodzakelijk dat u nuchter bent, wat betekent dat u minimaal 10 uur van tevoren niet meer hebt gegeten en gedronken en ook niet heeft gerookt. U mag nog wel water, koffie of thee drinken (zonder suiker, melk of een smaakje) en uw reguliere medicijnen gewoon innemen. Uw zorgverlener zal dit ook aangeven op het aanvraagformulier.
Huisbezoek
Als uw gezondheid het niet toelaat om naar een vestiging van SCAL te komen, kunnen wij bij u thuis langskomen voor bloedafname of het maken van een ECG of fundusfoto. Uw zorgverlener kan dit voor u aanvragen.
Een deel van ons afnamegebied is verdeeld in regio's. Aanvragen in onderstaande regio's worden geclusterd en op onderstaande dagen afgenomen. Aanvragen die voor 15u bij ons zijn aangemeld, kunnen nog de volgende dag worden afgenomen. Huisbezoeken die als CITO zijn aangevraagd, worden zoals gewoonlijk met spoed behandeld en direct gereden.
Regio 1: Alphen a/d Rijn, Koudekerk, Woubrugge en Hazerswoude Rijndijk; huisbezoeken op dinsdag, donderdag en vrijdag
Regio 2: Rijpwetering, Hoogmade, Roelofarendsveen, Oud Ade en Oude Wetering; huisbezoeken op dinsdag, woensdag en vrijdag
Regio 3: Noordwijkerhout, Lisse, Hillegom en Sassenheim; huisbezoeken op maandag, woensdag en donderdag
Uitslagen
De uitslag van uw onderzoek wordt zo snel mogelijk naar uw zorgverlener gestuurd. Die zal met u de afspraak bespreken. De doorlooptijd is afhankelijk van het onderzoek.
Complicaties bij bloedafname
Bij SCAL streven we ernaar om onze dienstverlening op het gebied van bloedafname met de hoogste zorgvuldigheid en professionaliteit uit te voeren. Onze medewerkers zijn allemaal opgeleid en worden periodiek getoetst op hun kennis en kunde. Desondanks blijft er een kans op complicaties aanwezig; wij willen u daarom informeren over mogelijke risico's die gepaard kunnen gaan met bloedafname.
Bloed wordt afgenomen door een holle naald door de huid in een bloedvat te brengen. Daarbij raken zowel de huid als de aderwand geperforeerd. Soms lekt er bloed uit de beschadigde ader, om zich onder de huid op te hopen, resulterend in een bloeduitstorting ofwel blauwe plek. Heel af en toe wordt bij het door de huid gaan van de naald een kleine huidzenuw geraakt, dit kan tijdens de afname een directe pijnscheut of branderig gevoel in uw arm veroorzaken.
Blauwe plek
Het is mogelijk dat rond de prikplaats een bloeduitstorting ontstaat. Deze blauwe plekken kunnen groot en pijnlijk zijn en voor ongemak zorgen. Deze klachten verdwijnen over het algemeen vanzelf binnen een paar dagen, maar een grote blauwe plek kan er wel twee of drie weken over doen om helemaal te verdwijnen.
Sommige mensen hebben sneller last van blauwe plekken dan anderen. Dat geldt voor:
• mensen die bepaalde medicijnen gebruiken zoals antistollingsmiddelen en/ of non-steroïde ontstekingsremmers zoals ibuprofen;
• mensen die een gebrek aan vitamine C of vitamine K;
• mensen met historie van alcoholgebruik –en eventueel leverschade;
• mensen met hemofilie of de ziekte van Von Willebrand.
Wij verzoeken u daarom dringend om voorafgaand aan de bloedafname te melden aan onze medewerker als u onder bovengenoemde groep valt.
Om te voorkomen dat er een grote blauwe plek ontstaan, moet bij het verwijderen van de naald stevige druk op de prikplek uitgeoefend worden en moet het drukverband, zeker bij verhoogde kans op blauwe plekken, minstens zes uur blijven zitten.
Geraakte huidzenuw
In de huid bevinden zich zenuwen die onbedoeld geraakt kunnen worden tijdens bloedafname. Het is voor de medewerker niet te zien waar bij u de zenuwen in de huid lopen, hierdoor is er een gering risico dat de zenuw tijdens de bloedafname beschadigd wordt. Dit zal u in vrijwel alle gevallen tijdens de bloedafname voelen als een pijnscheut. Deze pijn wordt soms als zeer heftig ervaren en geeft ongemak tijdens het bewegen van de arm en kan uitstralen. Ook kan het een tinteling of er het gevoel van een stroomstoot zijn. De zenuw moet zich weer herstellen wat enkele weken kan duren. In die tijd zal de pijn geleidelijk afnemen. Een geraakte huidzenuw kan tijdelijk ongemak veroorzaken en betreft in de meeste gevallen geen blijvend letsel. Het advies is om zo veel mogelijk in beweging te blijven met uw arm. Eventueel kunt u tegen de pijn medicatie gebruiken of Midalgan smeren.
Wat u kunt doen om complicaties te beperken:
U kunt zelf ook bepaalde dingen doen of laten om eventuele klachten te voorkomen of verminderen:
Wat u beter niet kunt doen:
- Het optillen van zware dingen na een bloedafgifte verhoogt de kans dat “wond” in de ader open gaat en er alsnog een blauwe plek ontstaat.
- Het dragen van strakke kleding kan de bloedsomloop belemmeren en de blauwe plek verergeren.
Wat u wel kunt doen:
- Koude kompressen helpen om eventuele pijn en ongemak te verzachten.
- Pijnstillers mogen op zich gebruikt worden, maar dan liefst geen aspirine en ibuprofen, omdat die een bloedverdunnende werking hebben. Acetaminofen (beter bekend als paracetamol) is het meest geschikt.
- Drink voldoende water te drinken en eet iets na de bloedafgifte.
Huisarts
Bij twijfel of verergering van de klachten kunt toch maar beter wel uw huisarts inschakelen
Klachten
Ondanks onze toewijding aan strikte procedures en zorgvuldige uitvoering, begrijpen wij dat individuele ervaringen kunnen variëren. Mocht u ontevreden zijn over de bloedafname, dan moedigen wij u aan dit onmiddellijk te melden via klachten@scal.nl. Wij nemen alle meldingen serieus en streven ernaar waar mogelijk onze dienstverlening te verbeteren.
Disclaimer
SCAL werkt uitsluitend met professionele en voor hun taak opgeleide en competente medewerkers. Bloedafname en biometrische onderzoeken zijn medische verrichtingen. Uw arts heeft een aanvraagformulier voor het betreffende onderzoek gemaakt. Met het maken van een afspraak voor bloedafname en met het komen voor het biometrische onderzoek gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden. SCAL heeft geen aansprakelijkheid voor schade of overlast dan wel andersoortige gevolgen die voortvloeien uit of samenhangen met de uitvoering van de medische verrichtingen.