Urine onderzoek (dysmorfe erytrocyten of cilinders)

Wanneer u bloed heeft geplast of als uit urineonderzoek bleek dat er rode bloedcellen in uw urine zitten (hematurie), kan uw arts verder onderzoek aanvragen om na te gaan wat de oorzaak is. Bij dit onderzoek wordt onder een microscoop gekeken of er rode bloedcellen met afwijkende vorm (dysmorfe erytrocyten) of cilinders aanwezig zijn. Afhankelijk van de uitslag kunt u worden doorverwezen naar een uroloog of nefroloog.
foto onderzoek
Op deze pagina

    Belangrijk voor inleveren urine voor onderzoek naar dysmorfe erytrocyten of cilinders

    Bij voorkeur tweede ochtendurine produceren op SCAL locatie Alrijne Ziekenhuis (Leiderdorp).

     

     

    Afname urine voor dysmorfe erytrocytren

    Het is belangrijk dat u de urine voor dit onderzoek op de juiste manier verzamelt en inlevert. In deze instructie staat hoe u de urine het beste opvangt en inlevert. 

    Verzamel bij voorkeur de tweede ochtendurine. Lukt dat niet, verzamel dan urine nadat u minimaal 3 uur niet hebt geplast.

    Inleveren

    Het onderzoek is het meest betrouwbaar als de urine vers is, omdat (afwijkende) rode bloedcellen en cilinders in urine niet lang stabiel zijn. Produceer de urine daarom het liefst op locatie in het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp. Als u toch thuis produceert, lever de buisjes dan zo snel mogelijk in, het liefst binnen een uur. 

    Voorbereiding

    Om de urine goed te beoordelen, moet u andere oorzaken van bloed in de urine voorkomen. Verzamel daarom geen urine als u ongesteld bent en vermijd seksuele of zware lichamelijke activiteit de dag voor het verzamelen. Als u ook urine voor een urinekweek moet opvangen en instructies heeft gekregen voor het schoonmaken van de geslachtsdelen, poets dan niet te hard. Daarmee kunnen kleine beschadigingen ontstaan.

    Instructie

    U heeft van uw zorgverlener een potje en buisjes meegekregen of u kunt deze ophalen bij de bloedafname poli. U plast in het potje en vult daarna de buizen.

    Probeer eerst een beetje urine in het toilet te plassen voordat u urine opvangt in het potje (middenstroom urine). Door het eerste beetje urine uit te plassen in het toilet spoelt u cellen of bacteriën weg die afkomstig zijn van de geslachtsdelen of de huid. Zo kunnen deze niet storen bij het onderzoek. 

    Vul het potje tot ongeveer halverwege. Vervolgens volgt u nauwkeurig de bijgeleverde instructie voor het uitvullen en inleveren van de buisjes. U kunt de instructie hier digitaal inzien. 

    Uitslag

    De resultaten van het onderzoek worden beoordeeld door onze klinisch chemicus en binnen enkele dagen naar uw zorgverlener gestuurd. Uw zorgverlener zal de uitslag daarna met u bespreken.

    Meenemen naar uw afspraak

    Legitimatiebewijs
    Neem een paspoort, ID-kaart of rijbewijs mee. Wij hebben dit nodig om te verifiëren dat u de persoon bent, waarvoor de aanvraag is gedaan. Lees meer over deze verplichting

    Patiëntbericht of aanvraagformulier
    Indien u een aanvraagformulier van uw huisarts heeft meegekregen bent u verplicht deze mee te nemen. 

    Zorgverzekeringspas

    Potje en/of buisjes urine
    Het gevulde potje en/of de buisjes met urine. Mocht het vullen van de buisjes niet lukken, neem dan het gevulde potje en buisjes mee naar het inleverpunt. Een medewerker van SCAL zal de buisjes dan voor u vullen.

    Kosten

    Dit onderzoek valt binnen het basispakket van uw zorgverzekering. Hiervoor geldt wel het eigen risico. Meer informatie over de kosten kunt u vinden in ons tarievenoverzicht.

    Voor de zorgverlener

    U kunt een urineonderzoek aanvragen via ZorgDomein of met behulp van een aanvraagformulier klinische chemie, infectie-diagnostiek of zwangerschapspakket. Omdat het formulier automatisch wordt ingelezen door scanapparatuur is het belangrijk dat u het formulier duidelijk invult en de vakjes volledig inkleurt. Vergeet niet om het BSN-nummer van de patiënt te vermelden. Eventueel kunnen patiënten dat ook zelf doen. Houdt u er rekening mee dat als u zowel klinisch chemisch als microbiologisch onderzoek aanvraagt, u twee verschillende formulieren en ook twee verschillende potjes aan uw patiënt moet meegeven. Bij twijfel over welke urinebuizen u nodig heeft voor een bepaling uit urine, kunt u onze urinekeuzeboom raadplegen.

    Materialen 

    Materialen voor microbiologisch onderzoek krijgt u automatisch toegestuurd als u een envelop instuurt. Extra enveloppen, losse potjes en buisjes en formulieren kunt u bestellen door deze te bestellen via ons aanvraagformulier.

    Uitslagen 

    U ontvangt de uitslag van het onderzoek zo mogelijk via Sleutelnet. Mocht u geen lifeline adres hebben, dan verzenden we de uitslag per post of fax. Voor de doorlooptijden van deze onderzoeken kunt u onze ABC lijst raadplegen.

    Bij een positieve uitslag van de urinekweek wordt automatisch ook gecheckt op antibioticaresistentie. Bij het microbiologisch onderzoek wordt urine vijf tot zeven dagen bewaard voor een eventuele nabepaling.

    Contact

    Neem contact op met ons hoofd klinisch chemicus of arts-microbioloog als u:

    • een vraag heeft over de uitslag;
    • wilt overleggen met een specialist over de vervolgstappen;
    • een onderzoek wilt aanvragen dat niet in de lijst staat;
    • een nabepaling wilt laten doen;