Dit celmateriaal wordt verkregen door een uitstrijk, een punctie of uit lichaamsvloeistof zoals urine.
In de praktijk zal het materiaal dat bij ons komt een uitstrijk van de baarmoedermond betreffen. Dit betreft alleen de gevallen waarbij de uitstrijk niet via het “Bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker” gedaan is.
Wanneer is het van belang dat u buiten het bevolkingsonderzoek een uitstrijk laat maken? Dit is van belang als u klachten heeft zoals pijn of ongewoon bloedverlies. Of omdat u qua leeftijd niet binnen het bevolkingsonderzoek valt, of omdat u graag wilt weten of alles goed is. Er kan via ons ook een HPV-onderzoek aangevraagd worden, dan wordt de gemaakte uitstrijk op afwijkende cellen beoordeelt en op de aanwezigheid van het HPV-virus. Bij het huidige bevolkingsonderzoek wordt in eerste instantie alleen gekeken naar de aanwezigheid van HPV (humaan papillomavirus). Meer informatie over het maken van de uitstrijk kunt u vinden op de site van het RIVM.
Uitslag
Uw huisarts stuurt de uitstrijk naar ons toe en wij zorgen dat dit bij de patholoog komt. Na afronding van het onderzoek sturen wij de diagnose naar uw huisarts, deze bespreekt met u de diagnose.