09-01-'17 Malariavaccin eindelijk dichterbij

Een vaccin tegen malaria, daar hebben medische professionals tot nu toe alleen over kunnen dromen. De ziekte eist bijna een half miljoen doden elk jaar, vooral in Afrika. Om de ziekte helemaal te verdrijven is meer nodig dan onderdrukkende medicatie. Een oplossing, een vaccin, lijkt nu eindelijk in aantocht.

Malaria wordt veroorzaakt door een parasiet, één die via een muggenbeet in het bloed komt.
Wie door een besmette malariamug gestoken wordt, krijgt voorlopers van de parasiet in zijn lever. Die blijven daar ongeveer een week. De parasieten ontwikkelen zich verder, om uiteindelijk volwassen terug te keren naar de bloedbaan. Rode bloedcellen worden daarna één voor één geïnfecteerd door de indringers, met soms de dood tot gevolg.

Een Amerikaans onderzoeksteam wist de malaria parasiet zo te verzwakken dat deze geen schade meer kan aanrichten. Dat terwijl de parasiet nog wél een immuunreactie oproept, op basis waarvan, in de toekomst, dus een vaccin gemaakt kan worden ter bescherming.

In de studie mochten 150 tot 200 muggen zich voor tien minuten laven aan de onderarm van tien proefpersonen. Deze muggen waren in het laboratorium besmet met de verzwakte malariaparasiet, en brachten die zo in bij de vrijwilligers. De verzwakking werkte: de proefpersonen werden niet ziek. Kort gezegd zijn wetenschappers dus op zoek geweest naar manieren om een infectie niet van de lever naar de bloedbaan te laten ontsnappen. Dat lijkt nu gelukt te zijn.

Er kwam wel een immuunreactie op gang. Om te testen of deze reactie sterk genoeg was, brachten de wetenschappers dat bloed van de proefpersonen in bij muizen. Die bleken nu met hun vers geïnjecteerde immuunstoffen beschermd tegen onverzwakte malaria parasieten, diegene waar mens en dier normaal gesproken dood aan kunnen gaan.

Uiteindelijk heeft nu alleen de muis de test van een onverzwakte parasiet doorstaan. Een echt grote doorbraak zal volgen als de proefpersonen zélf blootgesteld waren aan malaria en daar tegen beschermd bleken.

Bron: de Trouw