GTT (glucose tolerantie test)

De glucosetolerantietest wordt uitgevoerd om vast te stellen of u diabetes of zwangerschapsdiabetes heeft. 

Soms treedt tijdens de zwangerschap een geringe verstoring in de bloedsuikerstofwisseling op. Buiten de zwangerschap is deze verstoring niet aanwezig. Middels de glucosetolerantietest kan zwangerschapsdiabetes worden opgespoord en worden behandeld. 

De stijging van de concentratie van glucose in uw bloed wordt gemeten, nadat u een glucosedrankje heeft gedronken. 

Voorbereiding
Op de dag van het onderzoek dient u nuchter te zijn.  Dat betekent dat u voorafgaand aan het onderzoek minimaal 10 uur moet hebben gevast. Houdt u ermee rekening dat in die 10 uur: 

 

 • U niet mag eten of drinken (water, thee of koffie, mits zonder melk en suiker mogen wel) 
 • U niet mag roken
 • U geen kauwgum of snoep mag gebruiken
 • Uw arts u zo nodig adviseert over uw medicijngebruik. Indien u medicijnen moet innemen mag u dit met een beetje water doen, ook als u nuchter moet zijn. Heeft u nog vragen hierover, raadpleegt u dan uw arts. 

 

   

   U mag zelf een ontbijt meenemen naar uw afspraak. Na afloop van de test kunt het ontbijt nuttigen.

   Het onderzoek kan niet uitgevoerd worden in geval u ziek of zwaar verkouden bent op de dag van het onderzoek. Gelieve ons dan zo spoedig mogelijk te bellen om een nieuwe afspraak te maken. 

   Het onderzoek
   Uw bloed wordt afgenomen via een vingerprik. Daarna krijgt u de glucosedrank die u in ongeveer vijf minuten volledig opdrinkt. Deze drank bevat 75 gram glucose en smaakt daardoor erg zoet. Vervolgens wordt er twee uur na het opdrinken van de glucosedrank opnieuw bloed afgenomen middels een vingerprik. Na deze vingerprik mag u het ontbijt nuttigen dat u zelf heeft meegebracht.

   Ook tijdens het onderzoek mag u niet eten en drinken en zich niet inspannen. U kunt het beste deze tijd zittend doorbrengen. In verband met de duur van het onderzoek raden wij u aan bijvoorbeeld leesmateriaal mee te nemen om uw wachttijd te veraangenamen. 

   Praktische informatie
   Dit onderzoek wordt op diverse SCAL-locaties uitgevoerd, die u in ons locatieoverzicht kunt vinden. Maak hiervoor een afspraak via het centrale telefoonnummer; 071-5160020 en vraag naar de voor u dichtstbijzijnde locatie.

   N.B. U bent wettelijk verplicht zich te kunnen identificeren wanneer u medische zorg ontvangt. Vergeet daarom niet uw identiteitsbewijs mee te nemen bij uw bezoek aan een SCAL-locatie.